19.01.2011

Atentie! Stranuta Basescu? Depinde.

Cu multi ani in urma, eram la Londra, la cursuri. Il aveam ca profesor principal si director de curs pe Roger Jeal, un foarte experimentat ex-reporter pe Bursa londoneza. (Recent, ne-am regasit pe Facebook si ne-am re-conectat.)
Imi amintesc ca il poreclisem „Mister It depends”. Ne intreba: „Este o veste buna sau rea, daca Bursa a scazut 1,15 puncte ieri?” Majoritatea: „Rea!” El: „It depends...” Si apoi, din nou: „Dar daca azi creste 1,5 puncte?" Noi:– „Errr... ?! Buuunaa?!” – „It dpends!”.
Depinde pentru cine. Daca nu esti investitor la Bursa? Ori, daca tu azi vrei sa cumperi, cat mai mult, ai lichiditati disponibile si vrei sa investesti?
Mesajul era simplu: pe ziarist sa-l intereseze faptele. Iar daca se incumeta sa faca aprecieri personale – e bine, sau e rau, ori „se strica vremea”, sau „vantul este nervos” etc – sa stie clar ca isi va indeparta pe toti cititorii care cred altfel: ca vantul e placut, ca vremea ploioasa nu e o stricata iar binele altuia poate fi raul lui...
Mai tin minte si ca domnul „It dpends!” ne mai atragea adesea atentia si ca – poate tocmai de aceea, pentru ca la ei stirea este doar o stire si atat – orice, dar orice apare in Financial Times poate sa miste actiunile pe bursa londoneza. In sus sau in jos. Depinde...  
Inclusiv o stire ca, la un cocktail, Margaret Thatcher sau proaspatul ales, pe atunci, Blair ar fi stranutat. In sus sau in jos. Depinde.
Azi, ma intreb: cand stranuta Basescu, sau Ponta, sau Antonescu sau oricare, economia romaneasca scade sau creste?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu